Goed verzorgd haar ziet er prachtig uit. Maar hoe hou je je haar nou eigenlijk verzorgd & gezond?

 

Hieronder diverse tips & tricks om je haar goed te verzorgen:

• Schouderlang haar is gemiddeld ongeveer twee jaar oud. Als je haar tot aan je middel komt kunnen je punten tot zes jaar oud zijn. Gedurende deze periode lopen ze hoe dan ook beschadiging op, hoe voorzichtig je ook bent. Behandel je haar daarom als een stuk van fijn, oud kant.

• Borstel je haar als volgt: Werk in kleine secties, begin met de punten te kammen en ga zo stukje per stukje naar de aanzet toe. Klitten zijn een aanslag voor je haar, en het is beter ze te vermijden.

• Vermijd wrijving van je haar zoveel mogelijk. Voorkom klitten door niet met je haar los te slapen. Als je dit wel graag doet kun je een satijnen kussensloop gebruiken. Het haar schuurt langs stoelen, muren en langs je kleding en kan daardoor beschadigen en minder gaan glanzen. Draag je haar gevlochten of opgestoken wanneer je kunt, om dagelijkse wrijving en schade te vermijden. Want voor extreem beschadigd haar helpt enkel de schaar!

• Gebruik elastiekjes zonder metalen stukje. Het metalen stukje zorgt ten eerste voor minder rekbaarheid, maar kan ook je haar beschadigen.

• Iedere dag je haar wassen of een keer per week? Dat is voor iedereen verschillend. Je weet zelf het beste wanneer het nodig is. Ben je gewend je haar iedere dag te wassen, gebruik dan wel een heel milde shampoo. Teveel reinigende stoffen in je haar tasten de natuurlijke beschermlaag aan.

• Gebruik kwalitatief goede haar producten die geschikt zijn voor jouw haartype en die ook daadwerkelijk iets voor je haar doen. Gebruik altijd een conditioner en neem de tijd om het product te laten intrekken voordat je het weer met water uitspoelt. Heb je geen geduld voor een conditioner die je moet uitspoelen, ga dan voor een ‘leave in’ product dat je na het wassen op handdoek droog haar aanbrengt en niet hoeft uit te spoelen.

• Ontwar je haar volledig voor je het wast. Wanneer alle klitten weg zijn, kun je met een borstel met fijn haar alle losse haren verwijderen. Hierdoor verminder je de kans op knopen tijdens het wassen (en je afvoer zal minder snel verstoppen).

• Geef jezelf regelmatig een hoofdhuidmassage om de doorbloeding en de haarzakjes te stimuleren.

• Verzamel je haar niet allemaal boven op je hoofd als je het wast, dan vraag je om klitten.
Breng de shampoo alleen aan bij de aanzet en was je hoofdhuid. Dan kun je wat water toevoegen om het gemakkelijker naar je punten toe te verdelen, of je kunt ook gewoon de shampoo uitspoelen zonder de shampoo eerst in je lengtes te masseren. Het schuim loopt namelijk over je haar bij het spoelen, en maakt zo je haar voldoende schoon zonder te sterk ontvettend en uitdrogend te werken. Op deze manier vermijd je het vette wortels/droge punten fenomeen.

• Een nog betere methode is eerst conditioner aan brengen op je lengtes. Vervolgens breng je de shampoo aan op je hoofdhuid, en was je deze. Op deze manier verzorg je de punten en ze zijn beschermd tegen de detergenten in de shampoo. Nadat je de shampoo in je hoofdhuid gemasseerd hebt, spoel je de conditioner en de shampoo samen uit.

• Gebruik conditioner na elke wasbeurt, ook na bovenstaande methode! Deze gebruik je vooral op je punten en je lengte. Als je een droge hoofdhuid hebt, kun je de conditioner over je gehele haar aanbrengen, anders hou je het best bij de lengte alleen. Ontwar je haar voorzichtig terwijl de conditioner inwerkt en terwijl je het uitspoelt, hierdoor zal je haar gemakkelijker te ontwarren zijn na het wassen

• Als je haar heel grof is, of sterk krullend, of als je het advies hierboven niet gevolgd hebt en je haar beschadigd is, kun je een leave-in conditioner gebruiken bovenop je gewone conditioner die je wel uitspoelt. Je kunt ook een kleine hoeveelheid van je favoriete conditioner gebruiken of enkele druppels olie. Wees hier echter voorzichtig mee, je haar kan er gemakkelijk weer vettig uitzien. Als je te weinig hebt kun je nog altijd een beetje extra nemen.

• Je kunt ook enkel conditioner gebruiken om je haar te “wassen”. In plaats van je haar te ontvetten zoals shampoo dat doet, maakt de conditioner alle vuil los van je haar waardoor je het gewoon uitspoelt.
Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is voldoende conditioner te gebruiken en het minstens tien minuten te laten inwerken, je hoofdhuid te masseren en zorgvuldig te spoelen.

• Spoel je haar uit met zo koud mogelijk water. Hierdoor gaan de ‘haarschubben’ sluiten waardoor je haar minder kans heeft in de war te raken en te breken, maar tegelijkertijd krijg je hierdoor ook gladder, glanzender haar. Je gelooft het misschien niet, maar het went, en je wordt er lekker door opgepept!

• Geef je haar minstens eens per maand een intensieve behandeling, zelfs als het gezond is. Als je haar droog of beschadigd is, kun je dit wekelijks doen. Hiervoor kun je een haarmasker of een voedende conditioner die je geruime tijd in je haar laat.

• Wrijf je haar niet droog met een handdoek, maar knijp en dep je lengtes zachtjes tussen de handdoek, of wikkel je haar in een grote handdoek

• Als je besluit om je haar te laten groeien, is het beter om de bestaande schade aan je haar af te knippen. Wanneer beschadigd haar niet afgeknipt wordt, kan het zorgen dat het haar afbreekt, waardoor het opnieuw gaat splitten. Om gezond lang haar te hebben is het dus beter om te starten met gezond haar.

• Knip je haar regelmatig bij. Als je haar beschadigd is kan de schade verder omhoog gaan. Om dit te voorkomen is het beter de schade onmiddellijk af te knippen als ze zich voordoet.

• Als je je huidige haarlengte wil behouden, kun je een centimeter of anderhalve centimeter per maand knippen (dit is de gemiddelde groei). Als je je haar lang wil laten groeien, kun je het 1 – 1,5 centimeter per drie of vier maanden knippen.

• Als je haar schade begint te vertonen moet je het vaker knippen. Beschadigd haar wordt niet langer maar het breekt af. Op termijn verergert de schade alleen maar.

• Vermijd chloor- en zout water. Was je haar zo snel mogelijk na het zwemmen met shampoo. Minimaliseer het uitdrogend effect door je haar voor het zwemmen volledig nat te maken met gewoon water zodat het minder chloor of zeewater kan opslorpen, of je kunt ook een conditioner aanbrengen op je haar en het opsteken of vlechten, zo blijft je haar min of meer beschermd tijdens het zwemmen.

• Als je veel tijd in de zon doorbrengt, gebruik je best een conditioner met een zonnefactor, of bedek je haar met een sjaaltje, bandana, pet of hoed.