Haar, Visagie & Pedicure voor Alphen aan den Rijn e.o. voor bij je thuis of bij ons op locatie!

Schimmelnagels

(Onychomycose, Kalknagels)

 

Het staat niet zo mooi en is soms pijnlijk. Schimmels zijn de veroorzakers van deze zogenaamde ‘kalknagels’.  Maar de meeste mensen denken dat er niks aan te doen is, en dat je er gewoon mee moet leren leven. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Hoe herken je een schimmelnagel?
De nagelplaat heeft verkleuringen zoals wit tot geel/bruinachtige strepen. De nagelgroei is geremd waardoor de nagels steeds dikker worden.
In Nederland hebben naar schatting circa 30% van de inwoners last van schimmelnagels. Je hebt een grotere kans op schimmelnagels naarmate je ouder wordt. Ook risicogroepen  (bijvoorbeeld diabetici) hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en kun je jezelf er ook enorm voor schamen.

De schimmelinfectie kan aan de huid en nagels van handen of voeten voorkomen. Meestal begint het bij de voetnagels aan de grote teen. Als je dit niet gelijk behandelt gaat de schimmel verder op ontdekkingstocht en zullen ook de andere nagels worden aangetast.

Hoe is het verloop van een schimmelnagels?
– verkleuring van één nagel in wit of geel,
– verandering van de witte of gele kleur in geelbruin,
– de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig,
– de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Meestal is er ook last van voetschimmel tussen de tenen ( zwemmerseczeem) Hierdoor kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in zwakke nagels en verspreiden zich snel hierin. Denk hierbij aan nagels die slecht groeien, vochtig of beschadigd zijn. De sporen van schimmels bevinden zich overal waardoor we er vaak mee in contact komen. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s komen ze voor. Maar ook thuis in de badkamer op bijvoorbeeld het bad- en douchematje. Wanneer je hier op blote voeten loopt, komt je in contact met deze schimmelsporen. Als je jouw voeten onvoldoende afdroogt en ook bijvoorbeeld nog eens veel zweet, is de kans op een schimmelinfectie aanwezig. Zelf ben je dan weer een bron voor een nieuwe infectie. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die ook heel lang besmettelijk blijven. Zo blijf je dus in een vicieuze cirkel zitten.

Hoe worden schimmelnagels behandeld?
Schimmelnagels gaan nooit vanzelf over. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. De huisarts of dermatoloog kan tabletten voorschrijven voor een hardnekkige schimmelinfectie. Nadeel is dat het een intensieve kuur is waar mogelijk bijwerkingen aan verbonden zijn. Je kunt er ook voor kiezen om zelf samen met de pedicure een behandeltraject te starten met lokale behandeling. Bij MOOI door Diana is o.a.FunghiClear te verkrijgen. Hiermee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden, zonder nadelige bijwerkingen. FunghiClear is een Medisch Hulpmiddel klasse 1

Behandeling door jezelf samen met pedicure
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelproducten nog afdoende zijn.
Om her-besmetting te voorkomen zul je wel regelmatig en consequent moeten handelen volgens onderstaande stappenplan:
(1 dag niet behandelen= 14 dagen achteruit)

 • Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
 • Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
 • Na het douchen of baden de voeten goed drogen, ook vooral tussen de tenen
 • Reinig de badkamer met pure schoonmaakazijn. Deze heeft een PH van 2.5 en schimmels gaan hier dood van. (vergeet ook vooral het doucheputje niet)
 • In openbare ruimtes of sportruimtes (zoals zwembad& sportclub) zo min mogelijk op blote voeten lopen. Probeer altijd slippers aan te trekken.
 • 1 á 2 daags de aangedane huid behandelen met FunghiClear,  Medihoney of tinctuur
  (Eventueel kun je Süda Voetbalsem gebruiken hier zitten ook anti-mycose ingrediënten in)
 • Dagelijks schone sokken dragen van katoen of wol(deze voorkomen transpiratie en nemen vocht op)
 • Gedragen sokken binnenstebuiten wassen op minimaal 60 graden.
 • Draag goed passende schoenen van een ‘ventilerend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen)
 • Draag nooit 2 dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen (deze hebben anders geen kans te luchten en drogen)
 • Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodende poeder

Tijdens deze behandeling is het de bedoeling dat je iedere 5 á 6 weken door de pedicure de nagels laat verdunnen & de nagelomgeving laat reinigen.

In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze kan een medicijnenkuur voorschrijven die schimmels doden. Echter helpen deze medicijnen vaak niet, en zijn zéér schadelijk voor de nieren.
Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een ‘must’ wanneer je wil voorkomen dat een schimmelinfectie alle nagels aantast. De pedicure inspecteert je voeten en adviseert om je voeten in optimale conditie te houden.

Het kan zijn dat je in eerste instantie weinig resultaat ziet bij behandeling, maar wees geduldig! Er is tijd nodig voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die er mooi uitziet en je geen last meer van hebt.

Maar…… uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen!

Wij zijn t/m 12 augustus i.v.m. vakantie gesloten.
Je kunt wel al een bestelling plaatsen of online een afspraak maken.

Webwinkelbestellingen en correspondentie worden vanaf maandag 13 augustus weer opgepakt.

MOOI door Diana en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, om een koppeling te kunnen maken met social media, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy verklaring. Ga voor meer informatie naar op de pagina Privacy Verklaring.