Haar, Visagie & Pedicure voor Alphen aan den Rijn e.o. voor bij je thuis of bij ons op locatie!

Voetschimmel

Huidschimmel (Derma Mycose, Zwemmerseczeem)

Vaak besteed je pas aandacht aan je voeten als je er last van hebt. Bijvoorbeeld als het jeukt of pijn doet tussen je tenen. Als blijkt dat er schilfers en blaasjes tussen de tenen te zitten, dan heb je waarschijnlijk een voetschimmel opgelopen.

 

Wat is voetschimmel?
Er bestaan vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Sommige van deze schimmels leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid.
Schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmel komt zeer veel voor.

 

Hoe ziet een voetschimmel eruit?
Voetschimmel ziet er uit als nattend schilferend plekje tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien.

Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen. Wanneer bij de infectie een duidelijke rand zichtbaar is wordt de aandoening ook wel ringworm genoemd, net zo als schimmelinfecties ergens anders op het lichaam die een dergelijke opvallende rode rand vertonen.
Schimmels kunnen ook kleine of grote blaren aan de voeten veroorzaken. Soms zijn dit diep in de huid liggende, enkele millimeter grote blaasjes die overgaan in schilferende plekken. Maar soms kunnen het ook tot enkele centimeter grote, met wondvocht gevulde blaren zijn.

 

Hoe kom ik eraan?
Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen (kleedkamer van kledingwinkels, dokters..).
De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn: voor voetschimmels zijn dit vooral een vochtige, warme omgeving.

 

Hoe voorkom ik een voetschimmelinfectie?
– Na het douchen of baden de voeten goed drogen.
– In openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen. Probeer altijd slippers te dragen
– Draag katoenen of wollen sokken (deze voorkomen transpiratie, en nemen vocht op)
– Draag schoenen van een ‘ventilerend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen).
– Draag nooit 2 dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen. (deze hebben anders geen kans te luchten en drogen).

 

Hoe wordt de infectie vastgesteld?
Bij een heel typisch beeld van een schimmelinfectie heeft de huisarts, dermatoloog of pedicure meestal geen nader onderzoek nodig en kan de diagnose ‘op het oog’ gesteld worden

In twijfelgevallen kunnen twee soorten testen gedaan worden:

 • Direct microscopisch onderzoek: hiermee kunnen de schimmeldraden in de huidschilfers worden opgespoord. Dit onderzoek kan door de arts tijdens het consult uitvoeren. 
 • Schimmelkweek: er worden huidschilfers opgestuurd naar het laboratorium en geënt op een voedingsbodem.

Na een aantal weken is bekend of er sprake is van een schimmelinfectie. Door deze techniek kan ook de schimmelsoort worden bepaald.

 

Hoe wordt voetschimmel behandeld?

Voetschimmel gaat meestal niet vanzelf over. Wanneer de huid door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. De huisarts of dermatoloog kan tabletten voorschrijven voor een hardnekkige schimmelinfectie. Nadeel is dat het een intensieve kuur is waar mogelijk bijwerkingen aan verbonden zijn. Je kunt er ook voor kiezen om zelf samen met de pedicure een behandeltraject te starten met lokale behandeling. Bij MOOI door Diana is o.a.FunghiClear te verkrijgen. Hiermee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden, zonder nadelige bijwerkingen. FunghiClear is een Medisch Hulpmiddel klasse 1. (De handelwijze minimaal 4-6 weken doorvoeren.)

 

Behandeling door jezelf samen met pedicure
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelproducten nog afdoende zijn.
Om her-besmetting te voorkomen zul je wel regelmatig en consequent moeten handelen volgens onderstaande stappenplan:
(1 dag niet behandelen= 14 dagen achteruit)

 • Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
 • Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
 • Na het douchen of baden de voeten goed drogen, ook vooral tussen de tenen
 • Reinig de badkamer met pure schoonmaakazijn. Deze heeft een PH van 2.5 en schimmels gaan hier dood van. (vergeet ook vooral het doucheputje niet)
 • In openbare ruimtes of sportruimtes (zoals zwembad& sportclub) zo min mogelijk op blote voeten lopen. Probeer altijd slippers aan te trekken.
 • 1 á 2 daags de aangedane huid behandelen met FunghiClear,  Medihoney of tinctuur
  (Eventueel kun je Süda Voetbalsem gebruiken hier zitten ook anti-mycose ingrediënten in)
 • Dagelijks schone sokken dragen van katoen of wol(deze voorkomen transpiratie en nemen vocht op)
 • Gedragen sokken binnenstebuiten wassen op minimaal 60 graden.
 • Draag goed passende schoenen van een ‘ventilerend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen)
 • Draag nooit 2 dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen (deze hebben anders geen kans te luchten en drogen)
 • Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodende poeder

In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze kan een medicijnenkuur voorschrijven die schimmels doden. Echter helpen deze medicijnen vaak niet, en zijn zéér schadelijk voor de nieren.
Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een ‘must’ wanneer je wil voorkomen dat een schimmelinfectie zich uitbreidt en misschien zelfs al je nagels aantast. De pedicure inspecteert je voeten en adviseert om je voeten in optimale conditie te houden.

Het kan zijn dat je in eerste instantie weinig resultaat ziet bij behandeling, maar wees geduldig.

Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen!

 

Wij zijn t/m 12 augustus i.v.m. vakantie gesloten.
Je kunt wel al een bestelling plaatsen of online een afspraak maken.

Webwinkelbestellingen en correspondentie worden vanaf maandag 13 augustus weer opgepakt.

MOOI door Diana en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, om een koppeling te kunnen maken met social media, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy verklaring. Ga voor meer informatie naar op de pagina Privacy Verklaring.